Nieuwe thuiskopieheffing te laag


De voor de komende jaren vastgestelde thuisheffing is volgens diverse belangenorganisaties te laag. Voor mediadragers moet eenmalig een heffing van enkele eurocenten tot vijf euro betaald worden.

Totaal TV berichtte eerder over de door staatssecretaris Teeven vastgestelde thuiskopieheffing. In 2013 moet onder meer voor PC, laptop, tablet en smartphone bij aankoop een eenmalige heffing van vijf euro betaald worden. Ook digitale tv-kijkers krijgen met de heffing te maken. Bij aankoop van een digitale tv-decoder met interne harde schijf met meer dan 160GB aan opslagcapaciteit moet eenmalig een heffing betaald worden.

Buma/Stemra te weinig geld
Buma/Stemra Ė dat de belangen van componisten en artiesten behartigt Ė vindt de voor de komende jaren vastgestelde thuisheffing te laag. Buma/Stemra haalt volgens eigen berekening in 2013 hierdoor 27 miljoen euro binnen. En dat is te weinig om componisten en artiesten voor het thuis kopiŽren te compenseren.


Stichting Thuiskopie wil verdubbeling
Dat is ook de mening van Stichting Thuiskopie. Deze stelt zelfs dat de thuiskopieheffing meer dan verdubbeld moet worden. Niet 27 miljoen euro maar 65 miljoen euro is volgens deze stichting een reŽel bedrag om misgelopen inkomsten te compenseren. Stichting Thuiskopie stelt dat mensen nog teveel muziek downloaden en dat hierdoor de thuiskopieheffing fors moet worden opgeschroefd.


Geschreven door: Jarco Kriek