WikiLeaks krijgt concurrent: TYLER

Klokkenluidersite WikiLeaks krijgt een concurrent, genaamd TYLER, dat door leden van Anonymous wordt opgezet. Dat melden de oprichters van het project in een interview met The Voice of Russia.

Duidelijk is dat WikiLeaks het niet makkelijk heeft gehad. Donaties naar de website werden geweigerd door onder andere PayPal, oprichter Assange werd opgepakt en recent verloor de website een groep aanhangers in verband met een betaalmuur. Hoewel een aantal Anonymous leden WikiLeaks niet meer steunen, blijven zij achter het idee staan.

Om die reden komen Anonymous leden met een alternatief. Het platform, dat TYLER zal heten, belooft een ‘veilige, goedkope en gedecentraliseerde’ klokkenluider platform te worden. Het platform zal versleutelde peer-to-peer software worden, wat betekent dat iedereen die de software draait ook de bestanden deelt. Zo is er niemand echt verantwoordelijk en kan er geen website uit de lucht worden gehaald.

TYLER lanceert op einde van de wereld

De software zal gelanceerd worden op 21 december 2012, wat door sommigen gezien wordt als het einde van de wereld (beter bekend als het einde van de Maya kalender). De lancering zou onderdeel worden van de zogenoemde Project Mayhem en zou samen gaan met wereldwijde (vreedzame) protestacties. Ook beloven de makers van het platform dat er die dag veel vertrouwelijke informatie wordt vrijgegeven, die overheden op zijn minst in verlegenheid zal brengen.