Vanaf 30 oktober gaan de Apple Stores, in elk geval in de VS, webgestuurde LEDs van Philips verkopen. Chipfabrikant NXP was al veel langer met het concept bezig.

De Philips Hue LEDs (199 dollar) kunnen niet alleen van kleur veranderen, dat kunnen de Philips lampen al veel langer, maar je kunt ze via Wifi ook aansturen met behulp van een app voor Apple en Android. Om die reden gaat Apple de lampen van Philips in de Apple Stores verkopen.

Philips claimt dat dit het eerste webgebaseerde LED systeem ter wereld is. Je kunt er allerlei instellingen mee bewaren, voor elk moment van de avond, en ook kunnen de lichten automatisch op een bepaald tijdstip worden aangeschakeld. De lampen kunnen ook reageren op het geluid van een actiefilm op televisie.

De starter kit bevat drie lampen, maar er kunnen vijftig lampen (van elk 59 dollar) tegelijk worden aangestuurd.

De software is open source. Ontwikkelaars kunnen zelf applicaties ontwikkelen.

Ruim een jaar geleden lanceerde Philips spinoff NXP op de beurs Lightfair International in Las Vegas al eens het idee voor wat men noemde IPv6 ondersteunende slimme verlichting. De belangstelling daarvoor is volgens het bedrijf sindsdien fors toegenomen. Voorheen was dit soort oplossingen alleen geschikt voor luxe smart home systemen.

NXP levert zogenoemde GreenChip iCFL of GreenChip iSSL chipsets, die kunnen worden geplaatst in energiezuinige fluorescentielampen en LED lampen. Deze lampen communiceren via een zogenoemde Wifi gateway, zoals het netwerk dat consumenten thuis al voor hun draadloos internet gebruiken. Net als de verwarming kunnen de lampen zo van een afstand met software of mobiele apps individueel, in groepen of gezamenlijk worden gedimd, of van kleur worden veranderd