Canonical port Ubuntu 12.10 naar de Nexus 7

Met behulp van een door Canonical zelf uitgebrachte image kan een aangepaste ARM-versie van Ubuntu 12.10 draaien op de Nexus 7. De port is vooral bedoeld voor ontwikkelaars.

Canonical komt met een installer waarmee de Unity-interface van Ubuntu 12.10 op de Nexus 7-tablet van Google kan draaien. Het richt zich daarbij vooral op softwareontwikkelaars die gaan werken aan het op mobiel gerichte Ubuntu 13.04. Ge´nteresseerden kunnen per direct aan de slag met de aangepaste ARM-versie van Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal).

Dualboot niet mogelijk
Daarbij moeten zij wel tijdelijk afscheid nemen van Jelly Bean. Het is namelijk niet mogelijk om een dualboot te draaien tussen de image van Ubuntu 12.10 en Android 4.1. Verder is de image op verschillende punten passend gemaakt voor Google's 7 inch-pronktablet. Canonical laat weten dat de installer (via Fastboot) wel zijn impact kan hebben op onder andere het RAM-geheugen en komt met advies om een haperend OS te voorkomen.

De Nexus 7 is voorlopig het referentiepunt voor de Ubuntu-maker. Canonical houdt vandaag zijn vierdaagse Developer Summit in Kopenhagen. Oprichter Mark Shuttleworth heeft alle aanwezigen daarbij gevraagd om een Nexus 7-tablet mee te nemen. Ook verscheen er vorige week al een video (zie hieronder) van de Unity-interface op de Nexus 7.

Raring Ringtail komt in april
Ruim een week geleden kondigde Shuttleworth de volgende Ubuntu-versie aan, die de naam Raring Ringtail krijgt. Ubuntu 13.04 gaat zich concentreren op de pijlers mobiele ondersteuning, batterijduur en geheugenmanagement. De release daarvan staat gepland voor april 2013.

Ubuntu-medewerker Victor Palau showt Ubuntu op de Nexus 7: