TNO voorziet enorme groei capaciteit kabelnetten

Onderzoeksbureau TNO heeft onderzocht wat de technische mogelijkheden zijn om de capaciteit van traditionele kabeltv netwerken te vergroten. Het blijkt dat die mogelijkheden enorm zijn.

In opdracht van NL Kabel, dat de grote kabelbedrijven zoals Ziggo en UPC vertegenwoordigd, heeft TNO zich in een onderzoek geconcentreerd op de hybride fiber-coax (kortweg HFC) netwerken van de kabelsector. De belangrijkste conclusie is dat de huidige netwerken nog jaren kunnen blijven voldoen aan de vraag, mits er afdoende en blijvend wordt geďnvesteerd.


Coaxkabel 97 procent huishoudens
De consument van kabelinternet kan op termijn een snelheid verwachten van maar liefst 10 Gbps. TNO concludeert dan ook dat de kabelnetwerken tot ver na 2020 kunnen blijven voldoen aan de vraag naar supersnel internet. De toekomstvaste kabelinfrastructuur is in iedere gemeente aanwezig en kent een dekking van zo’n 97 procent van de Nederlandse huizen. Daarbij is het hoofdnetwerk vaak glasvezel en zijn de laatste stukken van het netwerk opgebouwd uit traditionele koperen coaxkabels. Vooral in het laatste stuk naar de woningen zijn in sommige gebieden vernieuwingen en dus investeringen nodig. Ook zijn er al gebieden (o.a. Caiway) waar ook het laatste deel van het coaxnetwerk op termijn door glasvezel zal worden vervangen.

Geschreven door: Jan-Hein Visser