Nieuwe bezuiniging is kogel voor publieke omroep


De publieke omroep staat een nieuwe bezuinigingsronde van honderd miljoen euro te wachten. Dit komt boven een lopend bezuinigingsplan waarbij in de komende drie jaar 123 miljoen euro wordt bezuinigd.

De nieuwe bezuiniging bij de publieke omroep is nog niet door het nieuwe kabinet van VVD en PvdA officieel bekend gemaakt. Dagblad De Telegraaf meldde vanmorgen de nieuwe bezuinigingsronde. Omroep MAX-directeur Jan Slagter liet in het NCRV mediaprogramma Lunch weten dat hij er voor negentig procent ervan uit gaat dat De Telegraaf het bij het juiste eind heeft.

Kogel voor publieke omroep
Slagter is kwaad. Hij vindt dat met de extra bezuiniging van honderd miljoen euro de publieke omroep langzaam de keel wordt dichtgeknepen. "Geef ons dan de kogel en zeg we stoppen ermee, we houden niet van de publieke omroep”, aldus Slagter bij de NCRV. Slagter stelt dat de publieke omroep wisselgeld in de kabinetsformatie is geweest. "Het komt regelrecht uit het verkiezingsprogramma van de VVD en het PvdA heeft het nu gepikt”, is de mening van de omroep MAX-directeur.


Fusie publieke omroep in gevaar
De kans is volgens Slagter ook groot dat de lopende fusieplannen in gevaar komen. De publieke omroep gaat door de bezuiniging van 123 miljoen euro in de jaren 2013, 2014 en 2015 van twintig naar acht publieke omroep terug. Dit zogenaamde 3-3-2 model is gebaseerd op een maximale bezuiniging van 123 miljoen euro. Slagter denkt dat dit 3-3-2 model bij een nieuwe bezuiniging niet meer in takt blijven. Slagter hierover: "Bij de 3-3-2 is er een bepaald bedrag voor de fusieomroepen en standalone ’s, als daar nog eens 100 miljoen vanaf gaat dan gaat alles weer op de heling. Dan kunnen we akkoord in de prullenbak gooien en opnieuw beginnen.”


Kijker gaat bezuiniging merken
Bij een extra bezuiniging van honderd miljoen euro gaat de tv-kijker het aan de publieke tv-programma’s merken. Er is bijna geen vetrandje meer aan de overheadkosten van publieke omroepen. Bij de nieuwe bezuiniging kan er dan ook vrijwel alleen aan de programmakosten geschaafd worden. De Nederlandse publieke omroep is één van de goedkoopste in Europa. Alleen Spanje en Portugal hebben een publieke omroep die per inwoner goedkoper is.


Geschreven door: Jarco Kriek