Het kabinet Rutte II gaat online kansspelen legaliseren, maar op de naleving van de aan de vergunning verbonden voorwaarden wordt strikt toegezien. Dat staat in het gisteren gepresenteerde regereerakkoord. Daarmee is eindelijk duidelijkheid over het online gokbeleid.

Het nieuwe kabinet wil het illegale aanbod aan kansspelen terugdringen. Online kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen worden daarom ‘strikt gereguleerd’. Holland Casino wordt onder voorwaarden verkocht. Het aanbieden van gokspelen is geen kerntaak van de overheid, stelt het kabinet.

Door te reguleren levert de heffing van de kansspelbelasting van 29 procent bij online aanbieders circa 31 miljoen euro structureel op. Illegale aanbieders worden actief geweerd en waar nodig zullen vergunningen vervallen.

Het akkoord biedt eindelijk duidelijkheid voor aanbieders. De kansspelautoriteit heeft de afgelopen maanden vooral een defensief beleid gevoerd, waardoor meer dan de helft van de online kansspelaanbieders niet langer specifiek gericht is op de Nederlandse markt voor kansspelen.

In het regeerakkoord (pdf) staan nog meer punten die betrekking hebben op het onlinebeleid. Het omstreden verdrag ter bestrijding van namaak (ACTA) krijgt in de huidige vorm geen steun, al is dat geen verrassing meer. Bij nieuwe wetgeving wordt netneutraliteit strikt gehandhaafd.

De privacytoezichthouder, het College Bescherming Persoonsgegevens, krijgt meer bevoegdheden, en kan straks ook boetes uitdelen. Bij de bouw van systemen en het aanleggen van databestanden wordt bescherming van persoonsgegevens het uitgangspunt. Daar hoort een zogenaamd privacy impact assessment (PIA) standaard bij.