Aan de gisteren gelanceerde Windows Phone 8, de jongste systeemsoftware van Microsoft voor smartphones, zit een Nederlands tintje: Philips-spinoff NXP leverde de software voor NFC-chips.

Fabrikanten kunnen volgens NFC nu makkelijk NFC-chips in hun smartphones opnemen, omdat de basisssoftware in Windows Phone 8 al zit ingebakken. HTC, Nokia en Samsung hebben daar voor hun toestellen al gebruik van gemaakt.

NXP noemt als mogelijkheden contactloos betalen, het delen van foto’s en video’s, mobiele coupons en toegangskaartjes, maar ook ondersteuning voor credit card-transacties.

NXP zal de mogelijkheden begin november gaan demonstreren op het beurs CARTES 2012 in Parijs.

De technologie dateert eigenlijk al van 2002, toen Sony en Philips de standaard gezamenlijk ontwikkelden. De adoptie van NFC is tot nu toe niet erg groot. Apple ziet er nog altijd weinig in.

Microsoft introduceerde gisteren ook een aantal geheel nieuwe functies voor Windows Phone 8, waaronder een Data Sense-app die het dataverbruik van de toestellen inzichtelijk maakt. Daarnaast kan de app het dataverkeer van comprimeren, waardoor men langer men een data-abonnement kan doen. Voorwaarde is wel dat providers de compressie ondersteunen.

De eerste toestellen met Windows Phone 8 zijn komend weekend in Europa verkrijgbaar, waaronder de HTC Windows Phone 8X en Samsungs Ativ S. Eind november verschijnen de Lumia 820 en 920 van Nokia.