Cumulus betaalt $40 miljoen voor radiozender NYC


Cumulus Media betaalt $40 miljoen euro aan Family Radio voor de overname van WFME 94.7 FM in de regio New York City. Dit blijkt uit documenten van mediawaakhond FCC. Onlangs werd al bekend dat Cumulus een derde radiozender in de Big Apple had gekocht, maar er werd niet vertelt hoeveel er voor betaald is. Het bedrag stijgt overigens als de zender naar New York City verhuisd mag worden.

Eerder deze maand maakte Cumulus bekend dat het een derde radiostation in New York City had gekocht. Naast de popzender 95 5 (W)PLJ en de talkzender 77 WABC wordt het bedrijf ook eigenaar van WFME 94.7 FM, een station dat vanuit West Orange, New Jersey, iets ten westen van New York City uitzendt. Het signaal van de 94.7 FM in dan ook in vrijwel de hele stad goed te ontvangen.


WFME wordt overgenomen van Harold Camping en zendt momenteel nog de christelijke programma’s van Family Radio uit. Aanvankelijk wilde Cumulus niet vertellen hoeveel er voor het station betaald is, maar nu zijn de details toch bekendgemaakt.


Cumulus betaalt $40 miljoen aan Camping voor de zender. Dit lijkt weinig, zeker als het vergeleken wordt met de $75 miljoen die CBS Radio neertelt voor New Rock 101.9 (WRXP), maar er is meer. Naast dat Cumulus het bedrag betaald, krijgt Camping ook een radiostation terug. Cumulus staat WDVY 106.3 FM in Mount Kisco, ten noordoosten van New York City, af. Momenteel zendt dit station de countryprogramma’s van zusterstation Kicks 105.5 (WDBY) uit, maar binnenkort is Family Radio op 106.3 FM te horen.


Daarnaast maakt Camping kans op een bonus als het Cumulus lukt om de zender van WFME 94.7 FM naar New York City te verhuizen. De hoogte hangt af van het vermogen waarmee eventueel mag worden uitgezonden in de stad.


Momenteel is de 94.7 FM een zogenaamde “Class B” station met een licentie in Newark, ten westen van New York City. De klasse geeft aan met welk vermogen mag worden uitgezonden bij een bepaalde antennehoogte en wat ongeveer het bereik is. Class B zenders hebben bijvoorbeeld een vermogen van maximaal 50 kW bij een antennehoogte van 150 m. Bij een hogere antennehoogte, daalt het uitzendvermogen. WFME zendt uit met 23,5 kW, maar met een antennehoogte van 207 m.


Indien het Cumulus binnen vijf jaar lukt om de zender naar New York City zelf te verhuizen en een licentie als Class A (6 kW bij antennehoogte 100 m) of Class B1 (25 kW bij antennehoogte 100 m) te krijgen, dan ontvangt Camping nog eens $8,5 miljoen. Lukt om een betere licentie te krijgen, bijvoorbeeld Class B of Class C, dan krijgt Camping $10 miljoen extra.


Overigens worden ook de callsigns gewisseld. De letters WFME verhuizen naar de 106.3 FM, terwijl de letters WDVY aan de 94.7 FM toegewezen gaan worden. [RS/Radio.NL]