Rutte II: Betere bescherming online privacy

Het nieuwe kabinet van Rutte wil betere bescherming van online privacy, cybercriminelen harder aanpakken en het auteursrecht hervormen. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat de PvdA en de VVD gistermiddag presenteerde.

In het nieuwe regeerakkoord valt onder meer te lezen dat Mark Rutte en Diederik Samsom toenemende bedreigingen en kwetsbaarheden zien op het terrein van cybersecurity. Ze willen de opsporingscapaciteit vergroten en daarnaast ook de wetten die ermee te maken hebben aanpassen op de nieuwe omstandigheden.

Betere bescherming privacy

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zal meer macht krijgen om de online privacy te waarborgen. Zo zal het CBP meer boetes mogen uitdelen en zal er een zogenaamde ‘privacy impact assessment’ worden gedaan wanneer een bedrijf een database wil aanleggen met privacygevoelige gegevens. Daarmee wordt van tevoren geëvalueerd of de privacy gewaarborgd wordt.

Bescherming van auteursrecht

Volgens het regeerakkoord wordt het auteursrecht zo ‘gemoderniseerd dat recht wordt gedaan aan de bescherming van creatieve prestaties, zonder dat de gebruiksmogelijkheden voor consumenten in het gedrang komen’. Ondertussen krijgt het Europese verdrag tegen internetpiraterij (ACTA) geen steun van het nieuwe kabinet.

Online gokken legaal

Verder zullen online goksites, zoals sites die online poker aanbieden, legaal worden. Hierdoor kan er belasting worden geheven over gokwebsites die in Nederland gehost worden. Wel wordt Holland Casino onder voorwaarden verkocht, omdat het aanbieden van gokspelen ‘geen kerntaak is voor de overheid’.