CanalDigitaal verhuist radiozenders naar Astra3


CanalDigitaal is gestart met de doorgifte van de Sky Radio Group radiozenders Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost.

De doorgifte via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost van deze radiozenders blijft de komende tijd ook beschikbaar. Echter de kans is groot dat op termijn Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM alleen nog maar via de Astra3-satelliet te ontvangen is. Eigenaar M7 Group S.A is al enige tijd bezig om een gedeelte van het zenderaanbod van CanalDigitaal naar de Astra3-satelliet over te hevelen. In alle gevallen is er voor de definitieve overstap naar de Astra3-satelliet een lange periode waarin de betreffende zenders op twee satellieten worden uitgezonden.

Radio-aanbod Astra3 groter
Onlangs verplaatste CanalDigitaal de Arrow-radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM naar de Astra3-satelliet. Al eerder maakte 100%NL deze overstap. Nu Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM op 23,5 graden oost te ontvangen is, komt het aantal Nederlandse radiozenders op zeven te staan. Naast de genoemde radiozenders zijn ook de regionale zenders Radio Oost en Radio Gelderland op de Astra3-satelliet te ontvangen. Alle Nederlandse zenders worden ongecodeerd uitgezonden.


Astra3 goedkoper
Satellietverspreiding via de Astra3-satelliet is voor de radiozenders goedkoper dan bij gebruik van de Astra1-satelliet. Veel radiozenders overwegen dan ook een naderend afloop van een distributieovereenkomst de overstap naar de Astra3-satelliet. Zeker nu meer dan tachtig procent van de Nederlandse satelliethuishoudens de Astra3-satelliet kunnen ontvangen.


Uitzendfrequentie Sky Radio-zenders op Astra3
Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM zijn net als alle andere Nederlandse radiozenders ongecodeerd op de Astra3-uitzendfrequentie 11.914 GHz H 27500 3/4 te ontvangen.


Geschreven door: Jarco Kriek