Sharp ontwikkelt Motheye filter tegen lichtreflectie

De Japanse elektronicafabrikant Sharp brengt de nieuwe Aquos Quattron 3D XL op de markt. Deze staat voor een nieuw soort filter dat lichtreflectie op een LCD scherm moet minimaliseren.

Het Motheye filter is ook daadwerkelijk genoemd naar het vliegende motje, omdat de techniek van een nieuw filter is gebaseerd op de ogen van dit insect. Daarbij heeft Sharp de opbouw van de ogen nauwkeurig bestudeerd en brengt via nanotechniek een vergelijkbaar filter aan op schermen. Met dat filter moet lichtreflectie worden voorkomen en zullen ook kleur en contrast verbeteren.


Sharp vooruitstrevend met Quattron
De schermen die als eerste in Japan op de markt zullen worden gebracht, krijgen displays met 1920 x 1080 pixels dus uiteraard full HD. Daarnaast is er behalve de techniek van het Motheye filter ook de al bestaande Quattron techniek in verwerkt. De meningen over de effecten van Quattron lopen bij beeldcritici nogal uiteen. Quattron staat voor een extra geel subpixel naast elk gangbaar rood, blauw en groen subpixel in een scherm. Het resultaat moet leiden tot een natuurlijkere kleurweergave op de schermen.

Geschreven door: Jan-Hein Visser