Elektronicabedrijf Panasonic, fabrikant van internettelevisies en mobieltjes en de derde grote werkgever van Japan, heeft als gevolg van reorganisatiekosten over het derde kwartaal een verlies van 9 miljard dollar geleden. Ook Sony en ZTE duiken in het rood.

Panasonic heeft alleen al dit jaar 39.000 banen geschrapt, maar dat worden er nu waarschijnlijk nog meer. Vrijwel alle Japanse bedrijven, waaronder Sony en Sharp, hebben flink gesneden in het personeelsbestand, maar Panasonic lijkt het sterkst getroffen. Het verlies dat gisteren bekend werd gemaakt is het op een na grootste uit de geschiedenis van het bedrijf. Voor het eerst sinds 1950 wordt er geen dividend uitgekeerd.

Reuters meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat Panasonic zich geheel zal terugtrekken uit de Europese smartphonemarkt. Eerder dit jaar lanceerde Panasonic de Eluga, maar die zou nauwelijks hebben verkocht. Panasonic heeft de Europese smartphonemarkt jaren links laten liggen.

Sony meldt vandaag een volgend kwartaalverlies van 15,5 miljard yen (ruim 379 miljoen dollar), minder dramatisch dan een jaar geleden, toen over het derde kwartaal een nettoverlies van 27 miljard werd geleden. Sony boekt nu al vier jaar verlies en gaat 10.000 banen schrappen. Vooral de tv-verkopen in de VS en Europa staan onder druk.

Verlies was er ook voor het Chinese telecombedrijf ZTE, het eerste sinds de beursgang in Hong Kong in 2004. De onderneming verloor omgerekend 310 miljoen dollar als gevolg van slinkende marges, uitstel van projecten en nieuwe boekhoudregels. Niettemin verwacht ZTE volgend jaar 50 miljoen smartphones te verschepen, vergeleken met 35 miljoen dit jaar.