UPC-eigenaar Liberty Global gaat in meer Europese landen een ongecodeerd digitaal basispakket aanbieden. Of Nederland daar in 2013 bij gaat horen, is echter nog niet duidelijk.

In het nieuwe wetsvoorstel omroepdistributie dat bij de Tweede Kamer voor beoordeling ligt, wordt alleen gesproken van een digitaal basispakket van dertig tv-zenders die zonder meerkosten aan de abonnee dient te worden aangeboden. Wanneer de Tweede Kamer met het wetsvoorstel instemt, moet UPC de huidige abonnementsstructuur waarbij digitale televisie als extra betaalde dienst wordt gezien aanpassen. In het nieuwe wetsvoorstel staat echter niet dat tv-aanbieders verplicht zijn om het digitaal basispakket ongecodeerd aan te bieden.
Oostenrijk en Zwitserland
Toch lijkt er binnen de UPC-bedrijven in Europa een nieuwe strategie waar te nemen waarbij men soms verplicht door wetgeving het digitale basispakket ongecodeerd aan gaat bieden. Onlangs werd bekend dat UPC Cablecom in Zwitserland deze stap heeft genomen. Ook UPC in Oostenrijk gaat vanaf 31 januari 2013 47 tv-kanalen die op dit analoog worden aangeboden, ongecodeerd digitaal aanbieden. Hieronder bevinden zich ook HD-kanalen van de Oostenrijkse publieke omroep.