Fusies NPO gaan door maar veel minder programma's

De publieke omroep (NPO) gaat de komende jaren heel veel minder programma's maken. Dat is het gevolg van de nieuwe extra bezuinigingen van PvdA en VVD.

Volgens Henk Hagoort zijn de directeuren van de verschillende omroepen 'aangeslagen' door het nieuws over de extra bezuinigingen. Er komen geen acties van de omroepen en ook gaan de geplande fusies, ondanks dat Omroep Max dit niet meer zou willen, gewoon door als gepland. Nederland 3 blijft gewoon bestaan want de hoge kosten zitten niet in de netten op zich maar in gemaakte programma's.


Heel veel minder programma's
Hagoort is helder over de gevolgen voor de kijker. Volgens hem betekent de nieuwe bezuiniging van honderd miljoen euro - bovenop de tweehonderd miljoen euro die al was aangekondigd - een enorme aanslag op de programmering. Heel veel mensen thuis zullen hun favoriete programma's moeten missen en er zullen ook honderden medewerkers hun baan verliezen. Een programmering voor kinderen en voor ouderen tegelijk overdag zal niet meer kunnen, maar de publieke omroep wil hoe dan ook aan de sport vasthouden.


Nieuwe kabinet rücksichtlos
De bestuursvoorzitter trekt conclusies die er niet om liegen: 'Na het opheffen van de Wereldomroep en de omroeporkesten en grote reorganisaties en fusies bij de omroepen treffen de bezuinigingen vanaf 2014 de programma's op radio en TV. Meer herhalingen en meer aankopen in de plaats van eigen producties zijn onvermijdelijk. De KRO zal bijvoorbeeld moeten kiezen tussen De Reünie, Spoorloos en Boer Zoekt Vrouw. Alle drie behouden kan echt niet meer.' Bovendien is het voortbestaan van de VPRO zelfs in gevaar gekomen.

Geschreven door: Jan-Hein Visser