RTL dreigt met rechtszaak om koopkrachtcijfers


RTL Nieuws is van plan maandag een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Algemene Zaken als niet alle stukken over de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie openbaar worden gemaakt.

De zender diender vrijdag een Wob-verzoek in om alle documenten, inclusief de doorrekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) en de ministeries van Algemene Zaken, FinanciŽn, Sociale Zaken en Volksgezondheid, boven tafel te krijgen, maar verwacht niet dat het kabinet de documenten voor het debat over de regeringsverklaring van woensdag vrijgeeft.


"In de kakofonie van meningen is het politiek en maatschappelijk noodzakelijk om alle juiste informatie openbaar te krijgen", motiveert adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein het voornemen. "Temeer nu hoofdrolspelers elkaar publiekelijk tegenspreken over de effecten en wat daarvan wel of niet bekend was. We kijken daarom nu welke juridische middelen we kunnen inzetten, zoals een kort geding."


RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat sommige Nederlanders de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden krijgen. Aanstaand premier Mark Rutte (VVD) zei die avond in Lunteren echter dat er 'helemaal' niets is dat wijst dat het gaat om grote groepen. Hij erkende wel dat onder meer gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden het slechter kunnen krijgen, maar in beperktere mate.


Rutte weigerde om specifieke maatregelen toe te zeggen om deze groepen tegemoet te komen. Net als bij de inkomensafhankelijke zorgpremie is maatwerk nodig en moet eerst worden uitgezocht wat de plannen betekenen voor specifieke groepen, aldus Rutte. De PvdA gaf zaterdag aan dat over aanpassingen van de plannen valt te praten. Beide partijen hebben geweigerd het Nibud een doorrekening te laten maken. [Novum/Radio.NL]