Berlijn: Paradiso blijft op 98.2 FM, B2 op 106.0 FM

Na tweeŽnhalf jaar komt er eindelijk een einde aan de frequentiesoap rondom Radio Paradiso in Berlijn. Afgelopen week heeft de mediaraad MABB besloten dat de christelijk georiŽnteerde softpopzender op de frequentie 98.2 FM mag blijven uitzenden. Radio B2, die de frequentie van Paradiso toegewezen had gekregen, blijft uitzenden op 106.0 FM in de Duitse hoofdstad.

In juni 2010 werd bekend dat Radio Paradiso zijn etherfrequenties in Berlijn en Brandenburg kwijt zou raken. Volgens de MABB schoot het programma-aanbod van de christelijke softpopzender tekort.


Met name het drastisch terugdringen van het aandeel aan 'gesproken woord' in de programmaís was de MABB een doorn in het oog. Van waarschuwingen zou Paradiso zich niets hebben aangetrokken.


De MABB besloot hierop de licentie voor het gebruik van de frequentie 98.2 FM toe te wijzen aan Radio B2 (voorheen Oldiestar). Maar nog altijd kan B2 geen gebruik maken van deze sterke frequentie in de Duitse hoofdstad. Paradiso besloot namelijk tegen het besluit van de mediaraad in beroep te gaan. En met succes, want de rechter oordeelde dat de verdeelprocedure over moest.


In februari 2012 besloot de MABB alsnog een FM-frequentie te gunnen aan Paradiso. Het betrof hier de frequentie 106.0 FM die door Radio France Internationale (RFI) gebruikt werd. De Franse Wereldomroep wilde graag verhuizen naar de zwakkere 96.7 FM. Radio B2, dat tijdelijk uitzond op 96.7 FM, zou dan eindelijk kunnen verhuizen naar 98.2 FM.


Er kwam echter opnieuw protest. De schlagerzender Radio Paloma, die ook in de race was voor de frequentie, was van mening dat de mediaraad probeerde een Ďeerder gemaakte fout te herstellení. Volgens de MABB kwam Paradiso met een verbeterd voorstel, waardoor het weer recht heeft op een frequentie. Daarnaast hoopte de mediaraad hiermee een einde aan de frequentiesoap te maken.


De MABB besloot hierop bij de Hogere Administratieve Rechtbank van Berlijn een voorziening aan te vragen om de licenties alsnog aan Paradiso en B2 te kunnen verlenen, waardoor de grote frequentietombola alsnog op 1 juli 2012 plaats kon vinden. Hiermee ging Paradiso echter niet akkoord.


Het station weigerde te verhuizen zolang er geen zekerheid was over de toekomst van een etherfrequentie. Ook de Hogere Administratieve Rechtbank oordeelde dat de christelijke softpopzender op zijn huidige frequentie mocht blijven zolang de verdeelprocedure niet was afgerond.


Op 1 juli wisselden Radio B2 en Radio France Internationale (RFI) alvast van frequentie. B2 kreeg de sterke frequentie 106.0 FM, terwijl RFI uit ging zenden op de zwakkere frequentie 96.7 FM. Het ging om een tijdelijke oplossing van een jaar.


Afgelopen week werd bekend dat de huidige indeling op FM in Berlijn ongewijzigd blijft. De MABB heeft namelijk besloten om de frequentie 98.2 FM opnieuw toe te wijzen aan Radio Paradiso. Het station krijgt wel een proeftijd van twee jaar om te bewijzen dat het zijn beloftes waar kan maken. Voorwaarde is wel dat Paradiso afstand doet van de eerder toegewezen frequentie 106.0 FM en het beroep tegen de toewijzing van de frequentie 101.9 FM aan JazzRadio intrekt.


Radio B2 krijgt nu een definitieve licentie om uit te mogen zenden op 106.0 FM, waarmee na tweeŽnhalf jaar een einde komt aan de frequentiesoap in de Duitse hoofdstad. [RS/Radio.NL]