De nieuwe Google Bouncer laag die Google in de Play Store heeft ge´mplementeerd, heeft niet kunnen voorkomen dat Android-malware nog steeds stijgt. Android is de absolute malware-koning en de eerste malware voor iPhone is ook een feit.

Uit het onderzoeksrapport van F-Secure valt duidelijk op te maken dat de malware voor Android nog steeds stijgt ondanks maatregelen van Google. Zo moest de extra beveiligingslaag Google Bouncer de malware op Google Play tegengaan maar valt er nog steeds een flinke stijging te noteren. Maar liefst 51.447 unieke gevallen van malware in het afgelopen (derde) kwartaal. Google claimt dat door Bouncer een daling van 40% in malware gerealiseerd. De groei zou vooral liggen in het feit dat Android zelf als platform nog steeds flink groei en momenteel goed is voor een wereldwijd marktaandeel van 75%. De groei is voornamelijk in Rusland en China ontstaan; markten waar malware vaak voorkomt. De enorme Chinese smartphone-markt wordt zelfs voor 81% gedomineerd door Android. Het gros van de malware is gericht op het versturen van SMS-je om geld mee te verdienen.iPhone nu ook slachtoffer malware

iPhone wist jarenlang malware-vrij te blijven maar afgelopen kwartaal kwam dan toch de eerste malware uit voor iOS. De iPhone kreeg met Fidall en FinSpy aan de stok. Fidall stuurt contactgegevens uit het adresboek naar een externe server en bestookt deze contactpersonen met sms-jes. De app (ook voor Android) is door Apple al uit de app store verwijderd. FinSpy was naast Android, Windows Mobile en Symbian ook voor de iPhone beschikbaar. Deze trojan kan een ge´nfecteerd mobieltje besturen en kan screenshots maken, toetsaanslagen registreren, locatie weergeven en het sms- en belverkeer bijhouden.