Twintig procent huishoudens heeft glasvezel


Aan het eind van 2012 is twintig procent van de Nederlandse huishoudens op een glasvezelnetwerk aangesloten. Hierdoor wordt de concurrentie om de Nederlandse multimediamarkt steeds groter.

Momenteel zijn ruim 1,3 miljoen huishoudens aan een glasvezelnetwerk verbonden. Hierdoor kunnen ze via glasvezel gebruik van televisie-, telefonie- en internetdiensten gebruik maken. Met hierdoor komt het marktaandeel van kabelbedrijven in Nederland al langere tijd het meest gebruikte platform voor deze diensten steeds verder onder druk te staan.

Tweede glasmonitor
Het Fiber-to-the-home (FttH) Platform Nederland maakte deze cijfers in de nieuwe en tweede Glasmonitor bekend. Daaruit blijkt dat problemen met de financiering ervoor zorgen dat buitengebieden vooralsnog van glasvezel verstoken blijft. In veertig procent van de Nederlandse gemeenten zijn huishoudens op een glasvezelnetwerk aangesloten. Hierdoor loopt Nederland op schema van de concrete doelstelling om in 2020 tot de top 3-glasvezelinfrastructuren van de wereld te horen.


Niet alle aansluitingen actief gebruikt
Dat aan het einde van 2012 twintig procent van de Nederlandse huishoudens wat voor 1,5 miljoen huishoudens goed is op glasvezel is aangesloten, wil zeker niet zeggen dat alle aansluitingen actief voor multimediadiensten via glasvezel gebruikt worden.


Geschreven door: Jarco Kriek