Obama of Romney stemmen via e-mail

Vandaag mogen de Amerikanen naar de stembus om hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen. Voor slachtoffers van de orkaan Sandy kan het moeilijk zijn om een stem uit te brengen. Voor hen is het dit jaar mogelijk om via e-mail of fax een stem uit te brengen.

Orkaan Sandy heeft flink huisgehouden rond onder andere de oostkust van Amerika en Canada en heeft daarbij veel mensen dakloos gemaakt. Veel inwoners van New Jersey zijn geŽvacueerd. Net als militairen en Amerikanen die in het buitenland wonen, kunnen stemgerechtigde inwoners van New Jersey daarom per e-mail of fax stemmen.

Stemgerechtigden die hun stem per e-mail of fax willen uitbrengen moeten zich eerst online registreren via een speciaal daarvoor opgezette website. Vervolgens krijgen ze een speciaal digitaal stembiljet waarmee nog tot vanavond kan worden gestemd. Het is niet duidelijk welke veiligheidsmaatregelen New Jersey neemt om het e-mailverkeer te beschermen of te controleren.

Sociale media weet uitslag al

Als het aan Twitter ligt, is Barack Obama de grote winnaar van de presidentsverkiezingen van dit jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Oxford Internet Institute dat de Britse krant The Guardian vandaag publiceerde. In het onderzoek werd gekeken wie er het vaakst werd genoemd op Twitter. In slechts vijf van de onderzochte staten werd Mitt Romney vaker genoemd. Opvallend is de staat Wyoming, waar het aandeel van Barack Obama meer dan 70% was, terwijl in de andere staten het aandeel niet boven de 55% komt.