Nederlandse kabel blijft ook in hoger beroep dicht


Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het Nederlandse kabelnetwerk ook in hoger beroep dichtgehouden. Het handhaaft een eerder genomen handhavingsbesluit van de OPTA.

Tegen dit besluit waren KPN, Tele2, YouCa en T-Mobile in beroep gegaan. OPTA stelde eerder dit jaar vast dat de twee grote kabelbedrijven van Nederland UPC en Ziggo haar netwerk niet verplicht voor concurrerende tv-aanbieders open te stellen. Op dit moment wordt via de politieke weg getracht de Nederlandse kabel via wetgeving voor het analoge tv-gedeelte open te breken. Dit inmiddels ingezette traject stuit op veel bezwaren van de Europese Unie.

Voldoende concurrentie
De OPTA stelt dat er voldoende concurrentie door alternatieve distributiemethoden in het verzorgingsgebied van UPC en Ziggo is. Hierdoor hebben nieuwkomers en bestaande partijen de mogelijkheid om met de twee kabelbedrijven te concurreren. Hierbij wordt door de OPTA vooral naar distributie via glasvezel- en DSL-netwerken gewezen.


Geen beroep meer mogelijk
Tegen de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is geen hoger beroep meer mogelijk. In uit de uitspraak blijkt dat KPN, Tele2, YouCa en T-Mobile in de beroepszaak onvoldoende hebben onderbouwd dat er onvoldoende concurrentie in het verzorgingsgebied van UPC en Ziggo is.


Geschreven door: Jarco Kriek