KPN door OPTA beboet


Telecombedrijf KPN is opnieuw beboet door telecomwaakhond OPTA. Dat heeft OPTA via een besluit van 5 november bekend gemaakt. KPN heeft volgens de telecomwaakhond concurrenten benadeeld.

Het gaat bij de – overigens lichte – overtreding om het benadelen van concurrenten bij de invoering van een snellere vorm van breedbandinternet op het kopernetwerk van KPN. Deze nieuwe techniek wordt VDSL genoemd en is veel sneller dan de verouderde ADSL-techniek.

Twee monteurs
Bij VDSL worden twee koperlijnen met elkaar gecombineerd. Hierdoor gaat de internetsnelheid omhoog. Omdat het kopernetwerk in handen is van KPN moesten concurrenten naast de eigen monteur ook een monteur van KPN sturen om de twee koperlijnen met elkaar te combineren. KPN kon deze handeling door de eigen KPN-monteur voor het kopernetbeheer en de consumentenverkoop gelijktijdig laten uitvoeren.


KPN gaat niet in beroep
De overtreding vond in november 2012 plaats. De OPTA tikte KPN begin dit jaar officieel op de vingers. In de uitspraak stelt OPTA de boete voor de overtreding van KPN vast 22.443 euro. KPN heeft aangekondigd niet tegen de opgelegde boete in beroep te gaan.


Geschreven door: Jarco Kriek