RTL Nieuws moet op koopkrachtcijfers wachten

RTL Nieuws krijgt voorlopig nog niet het overzicht van de koopkrachteffecten van het regeerakkoord. Het kort geding dat woensdag diende, waarin openbaarmaking van de stukken van het Centraal Planbureau (CPB) werd geŽist, is aangehouden. Op 21 november wordt de zaak voortgezet, besloot de rechter in Amsterdam.

RTL had met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van het ministerie van Algemene Zaken geŽist dat de stukken zo snel mogelijk verstrekt werden. Landsadvocaat Eric Daalder wees erop dat er bij een Wob-verzoek een termijn van vier weken is, en dat de stukken dus niet voor 3 december verstrekt hoeven te worden.


Daalder zei ook dat het gaat om stukken van het CPB, een onafhankelijk orgaan. De stukken zouden dus niet klaarliggen op het ministerie van Algemene Zaken. Het verzoek vraagt daarom tijd, aldus de landsadvocaat. De rechtbank kwam het ministerie tegemoet door de zaak aan te houden.


Parallel aan het kort geding van RTL Nieuws loopt het verzoek van de Tweede Kamer om meer informatie over de koopkrachtgevolgen. Het kabinet moest daar woensdagochtend mee komen, maar vooralsnog heeft de Kamer niets ontvangen.


Als de aangeleverde informatie onvoldoende is, kan de Kamer besluiten om het debat over de regeringsverklaring, dat voor donderdag gepland staat, uit te stellen. De Kamer wil ook dat de koopkrachtgevolgen berekend worden door het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. [Novum/Radio.NL]