Google schendt patenten van gevallen zoekmachine Lycos

Google is schuldig bevonden aan patentschending, van de ooit bekende zoekmachine Lycos. Google n partners moeten miljoenen betalen. Oer-internetfirma Lycos krijgt niets hiervan.


De twee patenten in kwestie zijn namelijk het bezit van Vringo, die ze heeft gekocht van Lycos. Vringo is een bedrijf met uiteenlopende activiteiten: van video-ringtones en zogeheten facetones, via een app voor live-publieksparticipatie bij reality tv-shows, tot licentieverlening voor zijn patenten. Laatstgenoemde activiteit maakt Vringo, dat de bedrijfsslogan 'Innovate, license, protect' hanteert, tot een patenttrol.

Grondlegger van Lycos

Vringo heeft wel als cto de voormalige cto van Lycos zelf in dienst. Die Ken Lang is bovendien n van de mede-oprichters van Lycos, begin jaren negentig.

Google is nu door een jury veroordeeld tot een boete van 15,9 miljoen dollar, te betalen aan Vringo. Verder moeten advertentiepartners van de zoekreus ook schokken. De gevallen online-dienst AOL (America Online) moet een schadevergoeding van 7,9 miljoen dollar betalen. IAC Search & Media moet 6,6 miljoen overmaken, Target is bijna 100.000 dollar verschuldigd, en Gannett moet ruim 4.000 dollar bijdragen. De totale som bedraagt zo'n 30 miljoen dollar, terwijl de aanklagende patenteigenaar bijna een half miljard had geist.

Voortaan royalty betalen

De jury heeft ook bepaald dat Google voortaan een royalty-vergoeding moet betalen aan Vringo, meldt technieuwssite Ars Technica. Dat zou volgens Vringo dan een percentage van 3,5 procent zijn op een deel van de omzet uit search-advertising, meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Of dit vonnis in z'n totaliteit van kracht blijft, is nog aan de rechter.