Het aantal mobiele aansluitingen in Nederland daalt. Dat schrijft de OPTA. Ten opzichte van het eerste kwartaal daalde in het tweede kwartaal het aantal aansluitingen met 35 duizend naar iets minder dan 21,7 miljoen.

Dat komt vooral omdat het aantal prepaid aansluitingen van mobiele aanbieders met een eigen netwerk (MNO’s) afneemt. In het eerste kwartaal daalde zowel het aantal prepaid aansluitingen bij MNO’s als het totaal aantal aansluitingen van aanbieders die mobiele telefonie over het netwerk van een ander aanbieden, zoals AH mobiel.

Daar staat tegenover dat aantal mobieltjes met breedband is gegroeid met een half miljoen aansluitingen (pdf). Met de groei in het tweede kwartaal is het totaal aantal aansluitingen met mobiel breedband de 10 miljoen gepasseerd. Het overgrote deel daarvan, 8,9 miljoen aansluitingen, bestaat uit smartphones. De resterende 1,2 miljoen aansluitingen betreft tablets en dongels.

De opkomst van mobiel internet is ook in de volumes en omzetten terug te zien. Zo stijgen ten opzichte van het laatste half jaar van 2011 in de eerste helft van 2012 het volume van en de omzet uit dataverbruik, terwijl het volume van en de omzet uit sms sterk daalt. Ook de omzet uit bellen daalt, terwijl het volume nog licht stijgt.

Het belvolume per kwartaal neemt na het vierde kwartaal van 2011 af, hoewel er het eerste half jaar van 2012 meer gebeld is dan in het tweede half jaar van 2011. Het totale belvolume in het eerste half jaar komt uit op 11,4 miljard belminuten. Het totaal aantal sms-berichten in die periode is 4,3 miljard en er is 9,9 petabyte aan data gebruikt.

Per mobiele telefoon wordt per maand gemiddeld 97 minuten gebeld en worden 36 sms-berichten gestuurd. Per smartphone, tablet of dongel wordt per maand gemiddeld voor 177 MB data verstuurd en ontvangen. De totale omzet op mobiele diensten daalt voor het eerst licht naar iets meer dan 2,6 miljard euro in het eerste half jaar.