Bedrijven kunnen binnenkort apps gaan ontwikkelen voor intern gebruik die op Googleschaal door ‘big data’ struinen en trends en afwijkingen signaleren.

Dat vloeit voort uit een overname door Appcelerator. Dat is een onder mobiele ontwikkelaars veelgebruikt pakket om apps te bouwen. Appcelerator koopt Nodeable voor een onbekend bedrag. Daarmee krijgt het kennis in huis over frameworks als Hadoop en MapReduce. Laatstgenoemde ligt bijvoorbeeld aan de basis van Googles immense datasets.

Nodeable kan bronnen als Amazon AWS, Github, Twitter, Google Analytics en Salesforce vorsen en data importeren en verwerken. Het resultaat daarvan wordt vervolgens voorgelegd als overzichtelijke managementinformatie voor de zakelijke gebruiker.

Appcelerator speelt met de overname in op de, ook in Nederland merkbare, toenemende vraag van bedrijven naar private mobiele apps. Die laten zijn bouwen om perifere of kernprocessen van hun organisaties (bijvoorbeeld: communicatie, rapportages, monitoring) efficiënter te laten verlopen door ze mobiel te maken en papierstromen weg te programmeren