Toekomst BVN toch op de tocht?


De toekomst van het Nederlandse satellietzender BVN komt op langere termijn mogelijk toch op de tocht te staan. BVN valt nu onder de begroting van de publieke omroep en die moet vanaf 2017 honderd miljoen euro extra bezuinigen.

In ieder geval tot en met 2016 lijkt het voortbestaan van BVN verzekerd. Onlangs haalde voormalig mediaminister Marja van Bijsterveldt de satellietzender uit de begroting van Radio Nederland Wereldomroep weg. Hierdoor is het voortbestaan van BVN gedurende de nu lopende bezuinigingsoperatie van tweehonderd miljoen euro zeker.

Onbekende gevolgen
Wat er met het budget van BVN gaat gebeuren bij het invullen van de plannen om honderd miljoen euro te bezuinigen, is natuurlijk nog niet bekend. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat BVN een ander karakter krijgt. De publieke omroep moet in de komende periode zelf bepalen hoe men de nieuwe bezuiniging van honderd miljoen euro gaat invullen. Daarbij lijkt het niet te voorkomen dat verder aan het programmabudget wordt beknibbeld.


Samenwerking met VRT
BVN is een televisiezender de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in samenwerking met de Vlaamse publieke omroep VRT. BVN is in vrijwel de gehele wereld via de satelliet te ontvangen. Daarnaast wordt BVN in het buitenland via enkele kabelnetwerken doorgegeven. Ook in veel hotels en vakantieresorts heeft BVN een plek op het intern televisienetwerk weten te bemachtigen. Op BVN zijn veel nieuwsprogramma’s en eigen producties van de NPO en VRT te zien.


Geschreven door: Jarco Kriek