Uitgeverij TMG zegt dat haar crossmediale strategie resultaat begint op te leveren. 2012 is echter nog een overgangsjaar ‘waarin naast de transformatie van de organisatie ook rekening moet worden gehouden met aanloopkosten van nieuwe online activiteiten’. Hyves boekte wederom omzetverlies.

De opbrengsten uit online-activiteiten (inclusief video-productie) groeiden met bijna 3 procent ondanks een omzetdaling bij Hyves; exclusief Hyves steeg de omzet online met 20 procent.

De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 139 miljoen euro, 2 miljoen euro minder dan vorig. De inkomsten uit advertenties daalden daarbij van 54,7 naar 48,0 miljoen euro.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde van 13,4 naar 9,7 miljoen euro bij een 2,5 procentpunt lagere marge van 7,0 procent. Het nettoresultaat bedroeg 7 miljoen euro, vergeleken met 22,5 miljoen euro vorig jaar. De winstdaling is volgens TMG vooral te wijten aan een lager resultaat uit ProSiebenSat. 1 Media.

Belangrijk uitgangspunt voor de uitgever is het versnellen van online groei door onder meer een focus op productontwikkeling voor portals, classifieds en e-commerce. Meerdere ontwikkelteams zijn samengevoegd om meer snelheid en schaalgrootte te realiseren, zegt het concern. Voor De Telegraaf en Speurders zijn mobiele applicaties vernieuwd. Daarnaast wordt gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van Dichtbij.nl.

Met het recent verworven meerderheidsbelang in Zoomin.TV Nederland wordt direct een leidersrol in productie en verkoop van internet-video gerealiseerd, aldus TMG.

Volgens de uitgeverij houden de strategische acquisities Metro en Megastar de omzet op niveau en de kostenbesparingsprogramma’s zorgen voor lagere autonome bedrijfslasten. TMG houdt ook na de acquisitie van Metro alle strategische opties open ten aanzien van nieuwe overnames, zowel in de online markt als op printvlak.