Slam FM houdt luisteraars voor de gek

Slam FM lanceerde afgelopen week de actie ‘Win 100.000 vrienden’. Topic #vriend was dagenlang trending toppic op Twitter en het landelijke radiostation werd overspoeld met tweets van de beste vrienden. Wat echter niemand wist is dat de actie in scène was gezet terwijl diverse media hierover publiseerde.

Slam FM heeft bewust de controverse opgezocht om zo aandacht te vragen voor de groeiende hype van het kopen van vrienden, likes en volgers op social media. Het radiostation vindt échte vriendschap tussen mensen en de band met haar luisteraars waardevol en is tegen ‘nepvrienden’.


Fake volgers
Afgelopen woensdag spraken Daniel en Ivo van De Avondploeg met gespecialiseerd consultant Denis Doeland. Denis, bekend van de blog ‘Doeland’s Digitale Wereld’ en ‘Rankingz’, werkte jarenlang voor ID&T. De laatste jaren doet hij regelmatig onderzoek naar onder andere de fake volgers van (inter)nationale DJ’s en artiesten. Zo blijkt 36% van de volgers van David Guetta nep te zijn.


Recentelijk bemerkte Denis een enorme sprong in het aantal volgers van presidentskandidaat Mitt Romney. Politici van eigen bodem ontkomen ook niet aan de kritische onderzoeken van Denis. Zo ontdekte hij onlangs een verdachte stijging in het aantal volgers van CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen.


Gespecialiseerd consultant Denis Doeland: "Het aantal vrienden of volgers op social media is niet het allerbelangrijkste. Het kunstmatig ophogen van de aantallen met robotaccounts zal je uiteindelijk niet veel meer opleveren. Het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit die telt."


Slam FM Programmadirecteur Menno de Boer: "Het gebeurt eigenlijk nooit dat wij luisteraars op het verkeerde been zetten. Maar in dit geval heiligt het doel ieder middel. Social media zijn tof, maar lang leve échte vriendschap."


Verhuizing
Slam FM, tevens onderdeel van de Radio 538 Groep, verhuist dit weekend ook naar de Bergweg in Hilversum. Eerder verhuisde Radio 10 Gold al naar dit pand. Radio 538 volgt in december naar het nieuwe pand. [Radio.NL]