Radiostoring bij CanalDigitaal


Schotelbezitters in Nederland en de rest van Europa kunnen niet naar de meeste Nederlandse radiozenders luisteren die via de Astra1-satelliet worden uitgezonden. De reden is een storing bij satellietbedrijf M7 Group S.A.

Dit Luxemburgse bedrijf is eigenaar van tv-aanbieder CanalDigitaal en is verantwoordelijk voor de doorgifte van Nederlandse radiozenders via de Astra1- en Astra3-satellieten. Een storing zorgt er op dit moment voor dat men via de satelliet niet naar veel radiozenders kan luisteren.

Publieke radiozenders getroffen
Door de storing zijn alle radiozenders van de Nederlandse publieke omroep tijdelijk niet via de satelliet te ontvangen. Ook de commerciŽle radiozenders 538, Radio 10 Gold en Slam!FM kunnen niet worden beluisterd. De storing is opgetreden op transponder 97 op de Astra1-satelliet. Op deze transponder zijn ook nog de Nederlandse radiozenders Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM te ontvangen. Voor het beluisteren van deze radiozenders kan men echter van de verspreiding via de Astra3-satelliet gebruik maken. De radiozenders van de Sky Radio Group zijn namelijk naar de Astra3-satelliet verhuisd. De oude Astra1-satellietverspreiding wordt echter nog tot 30 november in stand gehouden.


Storing treft ook andere aanbieders
De radiostoring bij CanalDigitaal treft ook andere Nederlandse aanbieders. Deze nemen namelijk de satellietverspreiding van de radiozenders als aanvoersignaal voor het eigen netwerk over. Onduidelijk is nog hoelang de storing gaat duren. CanalDigitaal heeft bekend gemaakt dat men bezig is met het verhelpen van de storing.


Geschreven door: Jarco Kriek