BBC stapelt blunder op blunder


De BBC blijft de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk bezighouden. Na seksschandalen met eigen medewerkers is nu het nieuwsprogramma Newsnight onder vuur komen te staan.

Onderzoeken naar het interne pedofilieschandaal rond de inmiddels overleden populaire BBC-presentator Jimmy Savile lopen nog, en de BBC krijgt alweer te maken met de volgende gevoelige tik. Newsnight berichtte onlangs dat een niet met naam genoemde oud-politicus van de Conservatieve Partij in de jaren zeventig kinderen in een kindertehuis in Wales had misbruikt.

Wel naam in media
Ondanks dat in Newsnight geen naam werd genoemd, werd in de media gesuggereerd dat het om oud-penningmeester Alistair McAlpine ging. De man die het misbruik in Newsnight aan de orde stelde, liet daarna weten dat niet McAlpine maar een andere pedofiel hem lastig viel. Hierna kon de BBC niets anders dan haar excuses voor de beschuldiging aanbieden.


Nu onderzoek naar Newsnight
Voor de nieuwe BBC-directeur George Entwistle aanleiding om alle onderzoeken van Newsnight op te schorten. Verder komt het programma met onmiddellijke ingang onder toezicht te staan en wordt een onderzoek naar de journalistieke gedegenheid van de redactie van Newsnight ingesteld. Hierbij wordt onder meer gekeken naar wat er misging tijdens het onderzoek naar het kindermisbruik in Wales.


BBC blijft onder vuur
In de zaak Savile heeft de BBC volgens velen op veel momenten geblunderd. Eerdere signalen over mogelijk seksueel misbruik van kinderen werden door de toenmalige BBC-leiding genegeerd. Ook blijkt uit oude tv-fragmenten dat Savile meer dan bovengemiddelde belangstelling voor kinderen had. Mede hierdoor komt de nieuwe blunder van de nieuwsredactie van Newsnight voor de BBC op een heel ongeschikt moment.


Geschreven door: Jarco Kriek