Problemen met publieke radiozenders UPC

Niet alleen problemen met de publieke radio-ontvangst via de satelliet, maar ook bij UPC in het FM basispakket. Deze doen zich voor in de regio Amsterdam en in ieder geval ook regio Rotterdam.

De grote radiostoring bij CanalDigitaal zorgt ervoor dat diverse andere aanbieders zaterdag ook geen signaal meer doorgeven op de betroffen zenders. Dit treft met name ook het kabelnetwerk (het FM pakket) van UPC en dat in ieder geval in de gehele regio Groot-Amsterdam en Arnhem en omstreken. Radio 5 en Radio 6 zijn daar tot zeker zaterdagavond laat niet te horen.


Ook probleem Radio 4 bij UPC
Radio 5 en Radio 6 worden door UPC naar blijkt voor de het FM pakket in de Amsterdamse regio nog altijd aangevoerd via Canaldigitaal en dat geldt in ieder geval ook voor de regio Arnhem. Ook is er zaterdag geen enkele backup bij UPC ingetreden wat er op duidt dat het stilvallen van de zenders niet is opgemerkt, of er eenvoudigweg geen alternatieve aanvoer voorhanden is. Opmerkelijk genoeg zijn Radio 5 en Radio 6 bij UPC via het FM pakket in de regio's Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Groot-Rotterdam wel gewoon te beluisteren en wordt daar het kwalitatief hoogwaardige signaal via de Mediagateway uit Hilversum als aanvoer gebruikt. In de regio's in Zuid-Holland geeft UPC desondanks wel al tijden het signaal van Radio 4 via FM in een opvallend slechte geluidskwaliteit door..


Digitale radio UPC wel goed maar geen EPG
De publieke radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 (-Nostalgia), Radio 6 en FunX doen het via UPC Digitaal wel overal goed. Dit pakket wordt op een andere manier aangevoerd dan de lokale FM-netwerken. Wel is opvallend dat er ondanks de juist bij digitale distributie voorhanden zijnde mogelijkheid van een EPG (Programma informatie), en zoals die via Digitenne wl op de genoemde zenders voorhanden is, bij UPC via de digitale decoder nog altijd geen enkele sprake is.

Geschreven door: Jan-Hein Visser