Rel om radiospotje wat beweert muggen te verjagen

Muggen verjagen door een hoge toon uit te zenden via de radio lukt niet. Dit is voor het eerst bewezen op de radio in 1985. Muggen deinzen niet terug voor een ultrasoon geluid, dus ook niet via een hoge toon op de radio. Muggenexpert Bart Knols uit Wageningen heeft dit wederom bewezen. Daarom eist hij nu dat één van 's werelds belangrijkste reclameprijzen, de Cannes Lion, wordt teruggetrokken.

In het bekroonde spotje, wat de Cannes Lion enkele weken geleden kreeg, wordt ten onrechte beweerd dat muggen terugdeinzen voor ultrasoon geluid.


Het spotje was drie weken lang op een Braziliaans radiostation te horen met een toon van 15 kilohertz tijdens de dagelijkse uitzendingen om muggen af te schrikken. Deze toon van 15 kHz is te hoog voor het menselijk oor, maar zou volgens de reclame wel effectief zijn tegen muggen.


De boodschap van het radiospotje, "luister naar ons radiostation en je wordt niet geprikt." In het radiospotje wordt beweerd dat muggen op afstand blijven door een toon van 15 kHz, het geluid zou ook lijken op het geluid van de libelle, een natuurlijke vijand van de mug.


Bart Knols, voorzitter van de Raad van Advies van de Nederlandse Malaria Stichting en directeur van een Wageningse onderzoeksbureau (In2Care) dat onder andere muggen bestrijdt, zegt in de Volkskrant: "In Brazilië heerst malaria en knokkelkoorts, twee verschrikkelijke door muggen overdraagbare ziektes. Het is misdadig om mensen aan te praten dat ze veilig zijn met ultrasoon geluid uit hun radio. Misschien dat ze nu hun klamboe minder gebruiken en een groter risico lopen op besmetting. Bovendien produceren libellen een lager geluid. Er klopt niets van dat radiospotje."


Terry Savage, voorzitter van de Cannes Lions, wil de prijs niet terugtrekken, zo laat hij aan de Volkskrant weten. "Wel hebben we de heer Knols aangeboden op onze website een link te plaatsen naar de opvattingen van de wetenschappelijke gemeenschap."


Muggenexpert Bart Knols wil nu ook alle app's aanpakken die beweren dat ze muggen kunnen verjagen. Om aan te tonen dat hij gelijk heeft plaatste Knols zijn hand onlangs in een kooi vol muggen. Ondanks de iPhone in zijn hand - die een toon van 15 kHZ uitzendt - werd hij tientallen keren gestoken. [Radio.NL/Volkskrant]