De Rabobank hanteert een willekeurig beleid als het gaat om het vergoeden van slachtoffers van phishing. Dat blijkt uit onderzoek van VARA’s Kassa. De bank stelt de ene klant wel schadeloos, terwijl de ander zelf voor de schade moet opdraaien.

Rabo stelt zich formeel op het standpunt dat het slachtoffers van phishing niet vergoedt, voor zover zij zelf actief gegevens afstaan aan oplichters. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als de bank zelf nalatig is, door een rekening niet op tijd te blokkeren, of bij schrijnende gevallen (klanten met beperkte verstandelijke vermogens).

De bank zegt haar klanten al sinds mei 2010 uitgebreid te hebben gewaarschuwd voor deze vorm van fraude. Mensen die dan toch nog informatie doorgeven, bijvoorbeeld via de telefoon, zijn daarvoor zelf aansprakelijk. Phishingschade als gevolg van malware wordt nog wel vergoed.

Tot nu toe is vijftien procent van de totale schade als gevolg van phishing dit jaar vergoed, volgens opgaven van de bank zelf.

Volgens Kassa blijken aanhouders die eerst geweigerd zijn, maar zich vervolgens tot allerlei instanties richten, wel vergoed te worden. Er blijkt niet alleen sprake van willekeur tussen verschillende Rabobankvestigingen, maar ook binnen één en hetzelfde kantoor. Zo compenseerde de Rabobank Emmen-Coevorden eind 2011 een echtpaar dat voor 38.000 euro het schip was ingegaan en legde het stel vervolgens een geheimhoudingsplicht op. Een ander stel mocht eind 2011 voor de schade van 10.000 euro opdraaien.

In de uitzending had Henk Nijboer (PvdA) flinke kritiek op de banken, die steeds meer voorwaarden stellen aan klanten van internetbankieren.

Het Belgische federale parket heeft intussen de alarmbel geluid na een ‘ongeziene phishing-aanval’ op klanten van ING en andere banken. Ook in dit geval bellen oplichters de klanten zelfs thuis op om hun wachtwoorden te bemachtigen. Vandaag is er overleg van openbaar aanklagers uit alle alle gerechtelijke arrondissementen van Vlaanderen in Brussel. De eerste onderzoeken wijzen in de richting van een criminele organisatie in Nederland.