Ook nieuwschef BBC en assistent stappen op


Nieuwschef van de BBC Helen Boaden en haar assistent hebben hun ontslag ingediend vanwege het schandaal dat de Britse omroep in zijn greep heeft. Dat maakte een mediaverslaggever van de BBC maandag bekend. Zaterdag kondigde voormalig algemeen directeur George Entwistle al aan op te stappen.

BBC-baas krijgt jaarsalaris mee
De voormalige algemeen directeur van de Britse omroep BBC, George Entwistle, die opstapte na een uitzending van Newsnight waarin een politicus ten onrechte van pedofilie werd beschuldigd, krijgt een jaarsalaris mee. Entwistle bekleedde de positie slechts 54 dagen.


Entwistle stapte zaterdag op nadat ophef was ontstaan over de uitzending van Newsnight. Daarin werd een politicus - op internet werd later bekend dat het om Alistair McAlpine ging - beschuldigd van pedofilie. Degene die de beschuldigingen uitte verontschuldigde zich en zei dat er sprake was van een identiteitsverwisseling.


Het bestuur van de BBC bevestigde zondag dat Entwistle een jaarsalaris, 450 duizend pond, meekrijgt, ook al werd hij pas op 17 september tot algemeen directeur benoemd. Als reden werd aangevoerd dat Entwistle diverse zaken van de BBC afhandelt, waaronder twee verhoren over misbruikschandalen.


De BBC werd eerder al in verlegenheid gebracht toen bleek dat de populaire en vorig jaar overleden oud-presentator Jimmy Savile in verband wordt gebracht met kindermisbruik tijdens zijn jaren bij de omroep. [Novum/AP/Radio.NL]