Door de snellere internetverbindingen lijkt ons geduld m.b.t. laadtijden steeds minder te worden. Uit onderzoek blijkt dat na 2 seconden laadtijd (buffering) van een video men al wegklikt. Na vijf seconden haakt 20% al af en elke extra seconden zorgt voor 6% meer afhakers.

Alles is relatief en zo ook de wachttijd voor video’s. Voor lange video’s hebben we een hogere tolerantie voor buffering dan voor korte video’s en ook mensen die via een mobiel apparaat kijken, hebben meer geduld dan mensen met snel internet. Dat blijkt uit het onderzoek van professor Ramesh Sitaraman waarbij hij 23 miljoen video views analyseert van 6,7 miljoen bezoekers. De bezoekers komen met name uit de VS (78,85%), Azië is vertegenwoordigd met 12,80% en Europa met 7,75%. Uit een eerder onderzoek bleek ook al dat het geduld voor het 'bufferen' van HD-video niet eindig is. Sterker nog, 80% stopt met het kijken van HD-video wanneer de video moet laden.


Links het verschil in afhaken tussen lange video's en korte video's, rechts het verschil in afhaken tussen gebruikers met lage en hoge internetsnelheden4 seconden-regel

Voor webpagina’s bestond al de 4 seconden-regel die inhoudt dat webpagina’s niet langer dan vier seconden moeten laden anders vertrekt de bezoeker. Voor video lijkt dat tegenwoordig dus nog korter te zijn. Dat was vroeger, noodgedwongen, wel anders: