Slechtzienden lezen beter op tablet

Slechtzienden kunnen op een tablet sneller lezen dan op papier. Tablets met achtergrondverlichting kunnen de leessnelheid van slechtzienden verhogen met gemiddeld 15 woorden per minuut. Dat blijkt uit onderzoek van het American Academy of Ophthalmology (Academie voor Oogheelkunde).

In het onderzoek werd de leessnelheid gemeten op een Apple iPad, een Amazon Kindle zonder achtergrondverlichting en op gewoon papier. De iPad verbeterde de leessnelheid met zon 42 woorden per minuut ten opzichte van papier. De Kindle zorgde voor een verbetering van gemiddeld 12 woorden per minuut. De mensen met het slechtste zicht toonden de meeste vooruitgang bij gebruik van een tablet ten opzichte van papier.

In het onderzoek gaven de deelnemers met het beste zicht aan liever op papier te lezen, terwijl de deelnemers met het slechtste zicht de voorkeur gaven aan de iPad. De onderzoekers denken dat de achtergrondverlichting zorgt voor de verbetering. Slechtzienden hebben meer contrast nodig om de woorden duidelijker te kunnen lezen en achtergrondverlichting van de iPad zorgt voor het nodige contrast.