VK: Eerste vrouwelijke solopresentatrice Top 40

The Official UK Top 40 krijgt voor het eerst in de geschiedenis een presentatrice die de show in haar eentje gaat presenteren. Met ingang van het nieuwe jaar telt Jameela Jamil af van 40 naar 1 op BBC Radio 1. Ze vervangt Reggie Yates die de jongerenzender gaat verlaten. Ook weekenddeejay Vernon Kay vertrekt bij BBC Radio 1.

Al sinds 1967 zet BBC Radio 1 op zondagmiddag de populairste platen op een rij. Aanvankelijk werd dit gedaan in het programma “Pick of the Pops”, maar later kwam er “The Official Chart Show”, waarin de 40 populairste platen van het Verenigd Koninkrijk voorbij komen.

De afgelopen 45 jaar werd de lijst altijd gepresenteerd door een man. Alleen in 2002 viel Jo Whiley eenmalig in, terwijl Fearne Cotton in 2007 de lijst enige tijd samen met Reggie Yates presenteerde.


Nu krijgt de lijst voor het eerst een vaste vrouwelijke presentatrice die de lijst alleen gaat presenteren. Met ingang van januari 2013 zet Jameela Jamil de populairste platen op een rij. Ze volgt Yates op die het station gaat verlaten. Jamil (26) presenteert sinds april van dit jaar de ‘Radio 1 Request Show’ op zondagavond tussen 19 en 21 uur. Daarnaast was ze de afgelopen jaren te zien in diverse televisieprogramma’s op Channel 4.


Andere wijzigingen
De Radio 1 Request Show wordt vanaf januari gepresenteerd door Phil Lester en Dan Howell, beter bekend als AmazingPhil en Danisnotonfire. Beide heren zijn momenteel populair op YouTube, waar hun filmpjes al honderdduizenden keren bekeken zijn. Onlangs maakten ze samen een programma op BBC Radio 1 en dat is beide partijen goed bevallen.


Een andere opvallende wijziging in de weekendprogrammering van BBC Radio 1 is het vertrek van Vernon Kay. Momenteel presenteert hij op zaterdag het blok tussen 10 en 13 uur, maar na bijna 10 jaar heeft hij besloten om te stoppen bij BBC de zender. Zijn programma wordt overgenomen door Matt Edmondson, die momenteel nog op woensdagavond tussen 21 en 22 uur te horen is. Dat blok wordt met ingang van 2013 weer overgenomen door komiek Tom Deacon.


Overigens is Edmondson de komende maanden ook op zondag tussen 10 en 13 uur te horen. Hij vervangt Sara Cox, die tijdelijk terugkeert naar de doordeweekse programmering. Cox neemt het programma van Fearne Cotton tussen 10 en 12.45 uur over. Cotton verwacht later dit jaar haar eerste kindje en gaat dus met zwangerschapsverlof.


Verjonging
BBC Radio 1 is momenteel grootschalig aan het reorganiseren. Programmaleider Ben Cooper staat flink onder druk omdat het jongerenstation te oude luisteraars zou trekken. Zo richt BBC Radio 1 zich officieel op de doelgroep 15 tot 29 jaar, maar de gemiddelde leeftijd van de luisteraars ligt op 32 jaar.Cooper probeert de gemiddelde leeftijd van de luisteraars omlaag te halen door jongere deejays in te zetten. Eerder werd middagdeejay Scott Mills (38) vervangen door de 26-jarige Greg James. In september werd ochtenddeejay Chris moyles (38) vervangen door de tien jaar jongere Nick Grimshaw.


Maar ook het verjongingstraject van BBC Radio 1 levert weer de nodige kritiek op. Zo lag het station afgelopen week nog onder vuur, omdat het de nieuwe single ‘Candy’ van Robbie Williams niet draait, ondanks dat het op nummer 1 staat in de Top 40. Williams zou niet relevant zijn bij de doelgroep van BBC Radio 1. [RS/Radio.NL]