De OPTA heeft cijfers bekend gemaakt waaruit blijkt dat nog ongeveer twintig procent van de televisiekijkers in Nederland uitsluitend analoge televisieontvangst gebruikt.

De OPTA is de Nederlandse toezichthouder op de telecomsector en publiceert geregeld overzichten over het gebruik van diensten als televisie en telefonie en breedband. De OPTA concludeert dat halverwege dit jaar ruim zes miljoen abonnees digitale televisie afnemen en nog anderhalf miljoen dit doen via de ouderwetse analoge televisie.

Tachtig procent kijkt digitaal
Daarmee kijkt medio 2012 ruim 80% van de huishoudens digitale televisie. In het tweede kwartaal kwam de groei van digitale abonnementen vooral van concurrenten van kabelaanbieders aldus de toezichthouder. Vooral bij UPC hangen nog veel kijkers analoge televisie aan en nemen daarmee alleen het basispakket af waarin geen digitaal aanbod is inbegrepen. Analoge televisie wordt nog aangeboden door de traditionele kabelbedrijven zoals UPC, Ziggo (gereduceerd aanbod) en onder meer ook Delta in Zeeland. Ook providers via Glasvezel, zoals bijvoorbeeld Lijbrandt, kennen een groot analoog basispakket. Alle andere aanbieders leveren uitsluitend digitale televisie.

Voordelen en nadelen analoog
Analoge tv heeft als voordeel dat het makkelijk op meerdere toestellen is te ontvangen, maar de beeldkwaliteit kan fors minder zijn. Een groot nadeel voor de providers is de grote bandbreedte die het inneemt. Ziggo heeft om deze reden het analoge zenderpakket al flink ingekrompen en Caiway stopte er een tijd geleden helemaal mee. Een andere nadeel is dat het voor consumenten, zeker bij zender- en frequentiewijzigingen, vaak lastig blijkt om de zenders opnieuw te zoeken en te installeren. Dit gaat via digitale televisie (meestal) automatisch.