De adresgegevens van de Nuon spookfactuur die internetgebruikers afgelopen week via de mail gekregen toegestuurd komen van De Zaak. Criminelen hebben e-mail adressen en naw-gegevens buitgemaakt, zegt de uitgever na onderzoek door het internet-beveiligingsbedrijf Fox IT.

Onder de berichtgeving over de spookfactuur bij Emerce verschenen al vrij snel reacties van internetgebruikers die zeker wist dat de adresgegevens van De Zaak kwamen, hoewel ook andere adresbestanden zijn gebruikt.

Op de site en de webshop van De Zaak blijkt tijdelijk een verwijzing te hebben gestaan naar het zogenaamde Torrat-virus. Deze verwijzing is door cybercriminelen op de site geplaatst. Daarnaast hebben zij zich toegang verschaft tot gegevens van 38.000 klanten van De Zaak. Het gaat hierbij in ieder geval om e-mail adressen en NAW gegevens.

De Zaak heeft ondertussen aangifte gedaan van computervredebreuk en naar eigen zeggen alles in het werk gezet om de website en de servers weer veilig te maken. Ook Nuon en incassobedrijf Cannock Chase Incasso B.V. waarvan KvK zijn gebruikt in de spookfactuur, hebben aangifte gedaan. De rekening van de niet bestaande Stichting Derdengelden Proquest Incasso was ondergebracht bij ABN AMRO. De bank vergoedt de schade voor zover mensen geld hebben overgemaakt.