Steven Sinofsky neemt ontslag bij Microsoft

Microsoft-boegbeeld Steven Sinofsky heeft het softwarebedrijf nog geen maand na de lancering van Windows 8 verlaten. Dat heeft Microsoft gisteren bekend gemaakt. Sinofsky werd de laatste jaren vergeleken met Steve Jobs, maar lag moeilijk binnen de organisatie.

Zijn taken worden waargenomen door Sinofskys rechterhand Julie Larson-Green. Zij gaat software en hardware ontwikkeling doen, terwijl CFO Tami Rellert hoofd Windows wordt.

CEO Steve Ballmer en Sinofsky hadden gisteren aardige woorden voor elkaar, maar achter de schermen lagen ze elkaar niet.

Sinofsky kwam Microsoft in juli 1989 versterken. Hij had programmeren geleerd aan de University of Massachusetts, Amherst. Binnen drie jaar had hij het geschopt tot de belangrijkste technische assistent van Bill Gates.

Vanaf 1999 raakte hij betrokken bij de ontwikkeling van Office, dat iedere keer binnen de gestelde deadline verscheen. Zijn belangrijkste verdienste werd Windows 7, waarmee hij na het Vista debacle het vertrouwen in Microsoft weer herstelde. Hij was het ook die met Windows 8 een enorm gok nam door de gebruikerservaring drastisch te veranderen.

Gaandeweg werd Sinofsky ook steeds meer het belangrijkste gezicht van Microsoft naast Steve Ballmer. Hij viel steeds vaker op door zijn gedreven, bijna wervelwind-achtige presentaties en werd, zeker na de lancering van Windows 8, vergeleken met Steve Jobs.

Maar tegelijk was Sinofsky geen goede teamspeler. De laatste weken verschenen kritische artikelen over hem in de vakpers. Daaruit werd duidelijk dat Sinofsky maar moeilijk bruggen kon slaan tussen de diverse divisies.

Sinofsky was ook medeverantwoordelijk voor de tablet Microsoft Surface, waarvan Steve Ballmer dit weekend moest toegeven dat er maar weinig exemplaren van verkocht worden. De verkoop van Windows 8 verloopt soepeler.