Toch veel klachten over uitzetten AM door BBC

De BBC blijkt toch veel klachten binnen te krijgen over het buiten gebruik stellen van de middengolffrequenties van verschillende lokale omroepen. Aanvankelijk meldde de omroep amper klachten te krijgen, maar volgens The Guardian heeft de BBC 600 klachten gekregen over het verdwijnen van de BBC Radio Merseyside van de AM in de regio Liverpool.

In augustus van dit jaar startte de BBC een test met het afschakelen van enkele middengolffrequenties van lokale radiostations. Het ging om radiostations die in hun verzorgingsgebied ook via FM en/of DAB te ontvangen zijn. De BBC wil hierdoor te weten komen hoeveel luisteraars er nog op de AM-frequenties van de lokale stations afstemmen.


De omroep hoopt namelijk te kunnen bezuinigen door AM-frequenties buiten gebruik te stellen. De eerste tests werden genomen met BBC Radio Kent, BBC Radio Lincolnshire, BBC Radio Merseyside en BBC Radio Nottingham. Via de middengolffrequenties van deze stations was enkele weken een bandje te horen, waarop luisteraars opgeroepen werd om over te schakelen naar FM/DAB of internet.


Op 24 september liep de eerste test af, waarna de meeste zenders weer aangezet zijn. Alleen een AM-zender van BBC Radio Kent en de AM-zender van BBC Radio Nottingham bleven uit. Korte tijd later startte een test met het buiten gebruik stellen van de AM-frequenties van BBC Essex en BBC Hereford & Worcester.


Eerder liet de ‘Beeb’ weten dat er nauwelijks klachten binnen zijn gekomen over het verdwijnen van de lokale omroepen van de middengolf. Dit blijkt nu niet helemaal waar te zijn. BBC Radio Merseyside zou namelijk 600 klachten hebben gehad over het stopzetten van de uitzendingen op AM. Dit ondanks dat het station in het hele verzorgingsgebied ook op FM en in de stad Liverpool ook via DAB te ontvangen is. De AM-zender heeft echter wel een groter bereik dan de FM.


Door de vele klachten over BBC Radio Merseyside zou de Britse omroep inmiddels hebben besloten te heroverwegen of alle AM-frequenties van de lokale omroepen ook daadwerkelijk uit kunnen. [RS/Radio.NL]