Microsoft wil taalbarrières doorbreken

Als het aan Microsoft ligt is het afgelopen met taalbarrières. Hoewel spraakherkenning nog verre van perfect is en tekstvertaling ook nog veel werk nodig heeft, zet Microsoft alvast de volgende stap.

Microsoft werkt aan een technologie waarmee uitgesproken tekst vertaald wordt naar een andere taal. Daarbij komt dat de vertaling wordt uitgesproken met je eigen stem. Om de stem van de spreker na te bootsen is de stem van de spreker een uur lang opgenomen. Vervolgens kan de gesproken tekst meteen worden vertaald.

De topman van de onderzoeksafdeling van het bedrijf, Rick Rashid, demonstreerde de technologie tijdens een Microsoft evenement in China. Ook zegt het bedrijf een technologie te hebben ontwikkeld die het aantal fouten in vertalingen met 30% terugdringt. Nu is het aantal fout vertaalde woorden ongeveer één op de vijf, maar met de nieuwe technologie zou dat één op de zeven of acht woorden worden.

‘Dit kan de wereld verbeteren’

Rashid geeft toe dat de nieuwe technologie nogal wat fouten maakt en dat er nog veel werk te verzetten is. “We hopen dat we in een aantal jaren tijd de taalbarrières tussen mensen kunnen weghalen. Persoonlijk geloof ik dat dit de wereld kan verbeteren”, aldus Rashid.