Tweede scherm naar de bioscoop

Het is nog een experiment, maar na bewezen succes wellicht voor herhaling vatbaar: de thriller APP wordt de eerste bioscoopfilm ter wereld die ondersteund wordt door het tweede scherm. Daarop kan de kijker in de bioscoop een parallelle verhaallijn volgen.

APP, dat begin 2013 in de bioscopen komt, wordt de eerste van een serie speelfilms die worden ontwikkeld en geproduceerd door filmproductiemaatschappij 2CFILM, onderdeel van Imagine Nation, de nieuwe joint venture van Robin de Levita en Kees Abrahams. De regie is in handen van Bobby Boermans.

Op het scherm krijgt de kijker intrigerende foto’s, geluiden en extra film scènes te zijn die volledig synchroon lopen met de film. De bijbehorende applicatie is gemaakt met Civolution en Service2Media.

De app voor Android en iPhone (geen universele versie voor iPad) is nog in ontwikkeling, zo vertelt Service2Media aan Emerce. Voorafgaand aan de film moet de gebruiker de content al downloaden, dat kan als hij de trailer ophaalt. De techniek werkt met behulp van een audiowatermerk, dat niet hoorbaar is voor het publiek. Aan de hand van dit ‘teken’ wordt de extra content op de smartphone gestart. WiFi ontvangst in de bioscoopzaal is niet nodig. De film is trouwens zonder de extra content ook te gewoon te volgen.

De app vormt trouwens ook een onderdeel van het verhaal zelf. De psychologie studente Anna Rijnders (Hannah Hoekstra) gaat na een verkeersongeval, waarbij haar jongere broer Stijn (Alex Hendrickx) verlamd is geraakt, helemaal op in haar eigen virtuele wereld. Ze is verslaafd aan apps, social media en haar smartphone.