BBC is negentig jaar in de lucht

De door recente schandalen geplaagde omroep BBC is negentig jaar met reguliere uitzendingen in de lucht. De radio-uitzendingen spelen nog altijd wereldwijd een grote rol.

De BBC is woensdag 14 november exact negentig jaar met reguliere uitzendingen in de lucht. Dit nieuws is door de diverse schandalen die de omroep recent troffen ondergesneeuwd. Er is namelijk wederom een medewerker van de BBC, dit keer van Radio Norfolk, beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.


BBC nog altijd een instituut
Op 14 november 1922 kwam vanuit het Marconi House de allereerste reguliere radio-uitzending van de British Broadcasting Company. Televisie kwam veel later maar met radio is de BBC negentig jaar in de lucht. Een speciale clip is woensdag op alle BBC radiostations simultaan uitgezonden om de start te herdenken. BBC Radio is nog altijd wereldwijd een instituut, maar vooral recent zijn er veel wijzigingen bij de manier van uitzenden. Dit hangt samen met digitalisering, maar ook met bezuinigingen. De BBC maakt steeds meer gebruik van radio via internet en via de satelliet. In sommige landen, zoals India en delen van Afrika, wordt er uitgezonden via lokale FM zenders. In onder meer Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten worden de nieuwsuitzendingen deels overgenomen door lokale zenders.


BBC wil af van radio via AM
In Nederland en Vlaanderen zijn de BBC Radiozenders tegenwoordig alom te ontvangen. BBC Radio 1, -2, -3 en -4 zijn via FM in delen van Zeeland en West-BelgiŽ of lokaal via de kabelnetten te horen. Digitaal zijn deze zenders te horen via de satelliet Astra-2 en onder anderen Caiway, Ziggo, UPC en Digitenne. Bij BBC Worldservice zijn er veel veranderingen. De uitzendingen van BBC Radio begonnen ooit via de middengolf maar door bezuinigingen is de Worldservice hierop voor West-Europa gestopt met uitzenden. Ondanks veel protesten over het stoppen van de AM uitzendingen dreigt BBC Radio 4 Long Wave het zelfde lot te ondergaan en dat geldt ook de middengolfzenders van BBC Local Radio. Om verder te besparen stopt de BBC in het Midden-Oosten BBC World Service Arabic via de korte golf en migreert luisteraars naar de satelliet. Dat de BBC daardoor veel luisteraars verliest neemt de omroep op de koop toe.

Geschreven door: Jan-Hein Visser