Opta: 6,2 miljoen abonnees digitale televisie

Op het totaal van 7,7 miljoen televisieabonnementen ontvangen 6,2 miljoen abonnees digitale televisie en zijn er 5,1 miljoen kabelabonnees. Daarmee kijkt medio 2012 ruim 80% van de huishoudens digitale televisie. Nog slechts 1,5 miljoen huishoudens ontvangen alleen analoge kabeltelevisie. 66% van de huishoudens heeft nu een kabelabonnement. Dit blijkt uit de marktcijfers over het tweede kwartaal 2012 die OPTA heeft gepresenteerd.

Toch blijft het opvallend dat er geen andere partijen via de kabel diensten mogen aanbieden op de kabelmarkt. De televisiemarkt zou voldoende concurrerend zijn en daarom is er geen reden om kabelaars te dwingen andere tv-aanbieders op hun netwerk toe te laten.


Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in november 2012 de bezwaren van Tele2, T-Mobile, YouCa en KPN tegen een besluit van de OPTA over de televisiemarkt afgewezen. De OPTA oordeelde eerder dat het kabelaars UPC en Ziggo niet kan verplichten om hun kabelnetwerken open te stellen voor concurrerende televisieaanbieders.


Tele2, T-Mobile, YouCa en KPN waren het niet eens met deze uitspraak en gingen in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Maar de beroepsinstantie heeft de klachten van de vier bedrijven vooralsnog afgewezen. [Radio.NL]