Meer dan de helft van de groei van Ahold in Nederland is toe te schrijven aan de overname van bol.com. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het concern.

Bol droeg 4,2 procent bij aan de omzetgroei van 8,1 procent van Ahold Nederland over het derde kwartaal van segment Nederland. De Nederlandse omzet kwam in het derde kwartaal uit op 2,5 miljard euro. Exacte cijfers over een van Nederlands grootste webwinkels worden niet bekend gemaakt, maar de omzet moet in de orde van grootte van honderd miljoen euro liggen.

Dit kwartaal was het eerste volledige kwartaal met bol.com. De onderliggende operationele marge kwam uit op 5,6 procent tegen 6,4 een jaar geleden. Zonder bol.com bedroeg deze marge 5,8 procent. Er is volgens Ahold flink geďnvesteerd in zowel albert.nl als bol.com.

In totaal heeft Ahold flink minder winst behaald, al kwam dat onder meer door een fikse belastingaanslag voor de Zweedse dochter ICA. De nettowinst kwam uit op 139 miljoen euro. Het operationeel resultaat daalde met 3,7 procent tot 289 miljoen euro.

Albert Heijn breidt zijn mobiele applicatie Appie uit met een bestelfunctie. Op die manier kan men boodschappen nu ook mobiel te bestellen en thuis laten bezorgen.

Nederland maakt steeds vaker gebruik van Appie, zegt de supermarktketen. De applicatie is inmiddels bijna twee miljoen keer gedownload en iedere maand wordt Appie zo’n drie miljoen keer gebruikt. De mogelijkheid om boodschappen mobiel te bestellen was een veel geuite wens van huidige Appie gebruikers.

De nieuwe bestelfunctie op Appie is de afgelopen maanden getest door een groep van vierduizend Appie-gebruikers. Wekelijks werden er honderden mobiele bestellingen geplaatst en uitgeleverd. Tijdens de testfase kwam onder andere naar voren dat klanten het handig vonden als ze hun bestelling in de loop van de week nog konden aanpassen. Op basis van deze en andere gebruikerservaringen is de bestelfunctie verbeterd om mobiel boodschappen bestellen via Appie zo makkelijk mogelijk te maken.

Appie verscheen in november 2009 als eerste op iPhone en werd later ook beschikbaar voor Androidtoestellen en via ah.nl.