Politie virus verwijderen in 5 seconden

Het Roemeense beveiligingsbedrijf BitDefender heeft een gratis tool gemaakt waarmee het politie virus gemakkelijk te verwijderen is. Het politie virus vergrendelt de computer, tot er losgeld is betaald.

Het politie virus, dat in Nederland ook al veel slachtoffers heeft gemaakt, vergrendelt computers door zichzelf aan de Winlogon\Shell registersleutel toe te voegen. Zo wordt toegang tot Windows geblokkeerd voor de ingelogde gebruiker. Het starten van een virusscanner is daardoor niet mogelijk.

De nieuwe tool van BitDefender Labs kan bepaalde varianten van dit virus, ook wel Ukash virus genoemd, verwijderen. Gebruikers zetten de tool op een usb-stick vanaf een schone computer en starten vervolgens de geïnfecteerde computer opnieuw op in ‘Veilige modus met opdrachtprompt’. Vanaf daar kan de tool gedraaid worden en, aangezien ransomware alleen in bepaalde delen van Windows actief is, de malware in 5 seconden worden verwijderd.

Politie virus heeft meerdere varianten

Het is niet zeker of deze tool bij elke vorm van het politie virus werkt. Mogelijk blijft het systeem geïnfecteerd, waardoor er alsnog een uitgebreide virusscan nodig is. Ook kunnen eventuele versleutelde bestanden, zoals bij sommige varianten gebeurt, via deze tool niet teruggehaald worden. Ook wordt de veilige modus bij een aantal varianten geblokkeerd.

Ben je besmet met het politie virus en werkt deze tool niet? Volg dan de instructies uit onze workshop.

[via: Security.nl]