Google dumpt NXP van NFC op Android

Google dumpt het Nederlandse NXP en kiest Broadcom voor NFC (near field communication). Broadcom levert de chips in de nieuwe Nexus-toestellen én de NFC-softwarecode voor Android 4.2.


De romance tussen Google en NXP is voorbij. In de nieuwste Nexus gadgets, de Nexus 4 en de Nexus 10 tablets zit geen NFC-chip meer van NXP, maar van concurrent Broadcom, ontdekte AnandTech. Bovendien, en dat is nog belangijker, levert Broadcom de benodigde NFC-software stack voor de nieuwste Android versie, 4.2, zo maakt het concern bekend.

In 2010 was NXP nog euforisch over de samenwerking met Google en de doorbraak van NFC in het algemeen. NXP leverde de de software stack voor Android 2.3 en de NFC-chips voor de Nexus S en daarna voor veel andere Android-toestellen die NFC ondersteunen.

Vendorneutrale softwarestack

Maar nu switcht Google plotseling naar concurrent Broadcom. Die chipfabrikant benadrukt dat de NFC-softwarecode die zij leveren voor Android 4.2 niet alleen open source is (dat is de stack van NXP ook) maar ook voldoet aan open standaarden van het NFC Forum, waaronder het NFC Controller Interface.

Hierdoor hebben toestelfabrikanten de vrijheid te kiezen voor elke willekeurige NFC-chipmaker, terwijl de stack van NXP specifiek was geschreven voor NXP-chips. Uiteraard prijst Broadcom zijn eigen NFC-chip, de BCM20793 aan, die als eerste aansluit op de NFC-stack in Android 4.2.

NFC blijft belofte

NXP is om een reactie gevraagd op het nieuws. In 2010 had het Eindhovense bedrijf nog hooggespannen verwachtingen van de samenwerking met Google op Android. De belofte van NFC in het algemeen is ook niet uitgekomen, de technologie is nog steeds niet breed omarmd.