Nederland niet meer grootste verspreider malware

Nederland staat nu op plaats drie van de lijst van landen waar de meeste malware wordt gehost binnen Europa. Vorig kwartaal stonden we nog op de eerste plaats, nu is die overgenomen door Zwitserland, gevolgd door Duitsland.

Uit het driemaandelijks onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee blijkt dat er 20% meer verdachte url’s gevonden zijn ten opzichte van vorig kwartaal. Het gros van deze url’s verwijst naar malware die ergens op een site wordt gehost. Vorig kwartaal bleek Nederland het grootste deel van deze url’s binnen Europa te hosten, maar nu heeft Zwitserland de eerste plaats. Inmiddels zijn er overigens al meer dan 100 miljoen malware-varianten gevonden.

Opvallend is dat de hoeveelheid malware die is voorzien van een ogenschijnlijk authentiek certificaat sinds januari is verdubbeld. Veel virusscanners werken op basis van deze certificaten en kunnen dus moeilijker de ondertekende malware detecteren. Ook is er een stijging in de hoeveelheid stealth-malware. Dit type malware wordt gezien als een van de schadelijkste, omdat deze specifiek is ontworpen om detectie te vermijden.